Zeer geslaagde ONK Zijspannen en Quads

Willemsen-Beunk

Hendrickx/van den Bogaart en Mike van Grinsven eerste leiders in het ONK zijspan en Quads

 

De publieke belangstelling voor de eerste wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap Zijspancross en Quads in Lochem was groot. Met een lekker zonnetje op deze winterdag was het publiek natuurlijk benieuwd hoe thuisrijder Daniel Willemsen het er vanaf zou brengen met zijn nieuwe bakkenist Peter Beunk en hoe hij regerend wereldkampioen Etienne Bax voor de dag zou komen met zijn nieuwe Yamaha zijspan.

De zijspancombinatie Willemsen/Beunk stond op scherp want nadat ze in de tijdtraining ruim de snelste tijd neer hadden gezet, begonnen ze in de eerste manche ook gelijk als leiders aan de wedstrijd. Er werd een strak tempo in gezet en al snel begonnen ze een gaatje te slaan. Omdat de combinatie Ben Adriaenssen/Kaspars Stupelis uit de wedstrijd verdwenen, kreeg Willemsen vrij spel en kon hij onbedreigd naar de overwinning rijden. Hendrickx/van den Bogaart reden een goede inhaalrace en kwam van buiten de top vijf terug naar een tweede plaats. Hiermee hielden ze hun kansen op de dagoverwinning in leven. Achter Hendrickx/van den Bogaart werden van Daele/Smeuninx derde en Santermans/Mucenieks, die lang op een tweede plaats reden, werden op een nette vierde plaats afgevlagd. Gebroeders Bax kenden in de tijdtraining en in de eerste manche problemen met de kettinggeleider waardoor de ketting van de machine liep. Dit betekende dat ze vanaf de tweede startrij moesten starten en vanuit de achterhoede terug naar voren moesten zien te komen. Omdat de kettinggeleider ook in de eerste manche voor problemen zorgde, reden ze slechts een aantal ronden en verdwenen toen terug naar het rennerskwartier.

 

In de tweede manche waren het opnieuw Willemsen/Beunk die het deelnemersveld in de beginfase aanvoerden. Echter door een probleem met de versnellingsbak werden ze gedwongen om de wedstrijd te verlaten en zagen hiermee hun thuiszege in rook op gaan. Adriaenssen/Stupelis namen niet veel later de koppositie over van Hendrickx/van den Bogaart en reden onbedreigd naar de zege. Hendrickx/van den Bogaart werden tweede en Brown/Chamberlain kwamen op een derde plaats over de finish. Beste Nederlanders in deze manche waren Gert van Werven/Siebe van der Putten op een mooie vijfde plaats. De gebroeders Bax moeten ook in deze manche vanaf de tweede startrij starten. Vanuit de achterhoede kwamen ze terug naar voren en ondanks dat ze nog een keer ten val kwamen, knokten ze door en wisten er toch nog een tiende plaats uit te halen.

 

Met een 2-2 in de manches wonnen Hendrickx/van den Bogaart het dagklassement voor van Daele/Smeuninx 3-4 en Brown Chamberlain 7-3.

 

Bij de quads was het Mike van Grinsven die in beide manches na een matige start terug kwam naar voren. Ondanks dat Joe Maessen hem in zowel de eerste als de tweede manche goed partij wist te geven, was het van Grinsven die beide keren aan het langste eind trok en won. Maessen werd in beide manches tweede en Ingo ten Vregelaar mocht als derde plaats nemen op het podium nadat hij derde en vijfde was geworden in de manches.

 

Het Open Nederlands Kampioenschap Zijspancross en Quads gaat op zondag 13 maart verder op het circuit van Oss.

 

Daguitslag ONK Zijspannen:

1 Hendrickx/van den Bogaart 90 Pnt

2 van Daele/Smeuninx 79 Pnt

3 Brown/Chamberlain 75 Pnt

4 Santermans/Mucenieks 73 Pnt

5 Wilkinson/Kirwin 67 Pnt

 

Daguitslag ONK Quads:

1 Mike van Grinsven 100 Pnt

2 Joe Maessen 90 Pnt

3 Ingo ten Vregelaar 77 Pnt

4 Ricardo Phoelich 76 Pnt

5 Rome Huibers 72 Pnt

 

Voor de volledige uitslag kunt u op de volgende link klikken: http://www.mylaps.com/en/events/1238214

 

Fotocredits: Albert Schreuder
Persbericht: Motocrossplanet