ONK seizoen start op 9 maart in Lochem

Ben Adriaenssen en Ben van de Bogaart (3) en Marcel Grondman en Christian Verhagen(24)

Zondag 9 maart wordt op het circuit “De Gageldijk” in Lochem het internationale motocross seizoen geopend. Het legendarische Grand Prix circuit is ook dit jaar het toneel van de eerste wedstrijd meetellend voor het Open Nederlands Kampioenschap Zijspancross, MX Open en Quads in 2014.


Omdat het de eerste grote wedstrijd is van het nieuwe seizoen komt bijna de gehele wereldtop naar Lochem om zich voor te bereiden op het komende wereldkampioenschap. Een van de favorieten is natuurlijk Daniël Willemsen. De Lochemmer is de beste zijspancrosser ooit door maar liefst tien keer de wereldtitel te winnen. Vorig jaar kon Willemsen zijn titel echter door een paar ernstige blessures niet verdedigen. Diegene die toen dacht dat Willemsen het nu wel welletjes zou vinden kwam bedrogen uit. Willemsen is niet de man die zo maar bij de pakken neer gaat zitten en is, nadat zijn blessures genezen waren, weer keihard gaan trainen om in 2014 zijn titel te heroveren. Willemsen heeft een nieuwe strijdmakker gevonden in de persoon van Hans Tjoink. Voor de uit Markelo afkomstige Tjoink, die eerste met zijn broer en later met de veteraan Johan Smit reed, is de overstap naar Willemsen een droom die uitkomt. ‘Als sporter wil je graag het allerhoogste bereiken en in de zijspancross is dat rijde met Daniël Willemsen. We hebben de afgelopen winter een paar keer samen getraind en de samenwerking beviel zo goed dat Daniël besloot komend seizoen samen met mij het WK te gaan rijden. We zijn net terug van een trainingsstage in Spanje en komen dus goed voorbereid in Lochem aan de start.’

Het duo Willemsen/Tjoink krijgt het tijdens hun thuiswedstrijd op zondag 9 maart waarschijnlijk niet cadeau, want er zijn veel mee kapers op de kust voor de eerste overwinning van 2014 op de kust. Zo komen de nieuwe wereldkampioenen, de Belg Ben Adriaenssen en zijn Nederlandse passagier Ben van den Bogaart aan de start en zal ook de nummer twee van 2014 in het WK, de Nederlandse/Letse combinatie van Etienne Bax en Kaspars Stupelis van de partij zijn. Andere kanshebbers voor een ereplaats zijn natuurlijk de regerend Nederlands kampoenen Marcel Grondman en Christian Verhagen, de runner ups van vorig jaar Jeroen en Jan Visscher en natuurlijk de broer van Daniël Willemsen, Marcel Willemsen, die samen met Gertie Eggink na een jaar rust toch weer is gaan rijden. Sterke buitenlandse combinaties zijn onder andere de Britten Millard/Millard en Brown/Chamberlain.

De jeugd is in de zijspantop gelukkig ook in opmars en staat te popelen om het stokje van veteraan Willemsen over te nemen.. Een paar geleden zette Bart Notten, die in 1971 samen me Rikus Lubbers de eerste Internationale zijspankampioen werd een programma op om jeugdig talent de kans te geven zich te ontwikkelen. Dat project, Kids for Sidecars’ genaamd, is een groot succes geworden want de zestien jarige Koen Hermans en Roy Bijenhof uit Hengelo (Gld.) en hun even oude collega’s de neven Mike en Justin Keuben worden geacht het de gevestigde orde steeds moeilijker te maken. Mike van Grinsven zorgde vorig jaar voor een unicum in de Nederlandse motorsport geschiedenis door alle 12 races, meetellend voor het Nederlands kampioenschap bij de Quads te winnen. De jonge Brabander komt ook dit jaar weer als favoriet aan de start in de vierwieler klasse.

Het succesvolle WPM team rijdt in Lochem in het ONK MX open een thuiswedstrijd. Mark Wassink, Robin Nijkamp en Bas Klein Haneveld zijn normaal actief in de internationale enduro sport en behaalden daar in 2012 al een Europese titel met hun team. Crossen kunnen ze echter ook als de besten. Nijkamp streed afgelopen jaar lang mee voor de Nederlandse titel in de MX Open klasse en werd na een lang seizoen tenslotte net voor teammaatje Wassink zesde in het ONK. Andere favorieten zijn onder andere de Stijn Blom, die vorig jaar achter de gestopte Maikel Swanenberg tweede werd, Jarno Verhorevoort en Danny Langenbach. Ook een tiental snelle Duitsers hebben zich voor de seizoenopening van 2014 in Lochem aangemeld.

Zaterdag 8 maart wordt er op het GP circuit van Lochem een zogenaamde 3-uur cross verreden. Daarin nemen een vijftigtal teams van drie personen het tegen elkaar op in een crosswedstrijd die maar liefst ja U raad het al, drie uur, duurt.

Zaterdag 8 maart begint de motocross marathon op het circuit aan het Daniël Willemsenpad om 12.00 uur en wordt er geen entree geheven.

Zondag wordt er tijdens de ONK wedstrijden al vanaf 09.00 uur getraind. Het starthek valt voor het eerste om precies 12.00 uur. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. De jeugd van 12 t/m 15 betaald 7,50 euro en die toegang voor een volwassene bedraagt aan de kassa 15 Euro.

Foto
Zowel de huidige wereldkampioenen Ben Adriaenssen en Ben van de Bogaart (3) als de winnaars van de Nederlandse titel in 2013 Marcel Grondman en Christian Verhagen(24) komen zondag 9 maart aan de start tijdens de opening van het motocrossseizoen in Lochem.